dilluns, 31 de maig del 2010

CAÇADORS DE PARAULES: "Amb la llengua fora"




Caçadors de paraules: "Amb la llengua fora".
"Caçadors de paraules" reflecteix els mots i expressions utilitzats en el món de l'esport, concretament el vocabulari del futbol, la pilota valenciana i el rugbi.
Aquest capítol dedicat a l'esport comença justament en un partit del Barça, tot demanant quines són les principals aportacions de l'esport a la parla de cada dia.
El presentador entrevista diversos locutors esportius per buscar els seus secrets com a creadors de llenguatge. Tots ells parlen d'expressions com "croqueta", "cua de vaca", "la mà de Déu", "xilena", "vaselina", "gol olímpic", "rabona", "aturada d'escorpí"... El programa també homenatja Joaquim Maria Puyal, que va crear tot un llenguatge lligat al món del futbol.
Així mateix, s'hi inclouen entrevistes al públic del Camp Nou, que fa servir expressions i paraules originades en el món del futbol: "xupar banqueta", "quedar-se fora de joc", "anar de cara a la barraca", "passar-se la pilota", "de penal", "llançar pilotes fora", "colar un gol"...
A València, Roger de Gràcia assisteix a un partit de trinquet o pilota valenciana. Allà parla amb Paco Cabanes, el Genovès, el més mític dels jugadors de pilota valenciana, i amb Toni Mollà, periodista, que parla del Genovès com a gran símbol pilotari.
"Caçadors de paraules" també viatja a Perpinyà per veure i sentir un partit de l'equip local de rugbi, la USAP. A l'estadi Aimé Giral entrevisten diversos socis de l'equip i també Pere Manzanares, director de Ràdio Arrels, que explica el significat de diverses expressions que es diuen durant un partit de rugbi.
En aquest capítol també hi intervé el filòleg Joan Solà, que parla de la importància de la normalització del català mitjançant el futbol, gràcies a les transmissions de Joaquim Maria Puyal.
"Caçadors de paraules" també mostra com es parla el català a Ciutadella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada