diumenge, 9 de maig del 2010

JOSEP MARIA JUJOL I GIBERT. Teatre Metropol ( Tarragona ).

Josep Maria Jujol neix a Tarragona el 16 de setembre 1879 i mor a Barcelona l'1 de Maig de 1949. Obté la titulació d'arquitectura l'any 1906 però al 1904 va començar a col·laborar amb Gaudí, i no va deixar mai la seva relació professional amb ell fins a la mort d’aquest l’any 1927. Jujol va ajudar a Gaudí en la construcció d’edificis com La Pedrera, el Parc Güell, entre d'altres.

*Enllaç: Josep Maria Jujol.

L'any 1908 s'encarrega del Teatre del Patronat Obrer, actual Teatre Metropol, de Tarragona. És una obra de joventut amb clares influències gaudinianes amb qui tot just havia col·laborat a la casa Batlló. Jujol configura la sala com "un vaixell que conduia els espectadors cap al mar de la salvació". Limitat per un espai que no li donava llibertat arquitectònica, Jujol es concentra en els detalls decoratius que giren al voltant de la idea de la nau.
El 1995 va ser restaurat i reformat per Josep Llinàs, obra que fou guardonada amb el premi FAD d'Arquitectura 1996.







Els Modernistes creien en la imaginació creativa com a creadora de símbols en contrast amb els eclèctics que pensaven en l’art com a representació objectiva de la realitat. De fet, el Modernisme representa a tot el món, i en especial a Catalunya, la llibertat per la creació de noves formes anteriorment no acceptades, traient l’art de l’encarcarament acadèmic.
El Modernisme català no només reflecteix en la seva arquitectura la riquesa ornamental que és comú a tot l'Art Nouveau, sinó que manifesta un interès per mantenir i renovar les tècniques tradicionals de construcció i decoració, utilitzant materials antics com el totxo i nous (en aquella època) com el ferro i també noves tècniques ceràmiques.
Aquestes noves tendències es fan evidents en les diferents arts com l’arquitectura (inclosos tots els tipus d’edificis), escultura (tant com a art independent, com a complement d’edificis), pintura, arts decoratives ( amb materials com ceràmica, mosaic, vidre, fusta, tèxtils i ferro per manufacturar qualsevol objecte com mobles, làmpades, joies, vestits, ampolles, vaixelles, coberts, catifes, etc.), literatura i música.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada