dijous, 4 d’agost de 2011

Recuperem el gust.


"Si tastes l'albergínia blanca no en voldràs mai més de negra. T'hi quedes completament enganxat." Enric Casasayas, PRODUCTOR DE LA FINCA LES ARNAULES, VILADORDIS.

El Bages es mou per recuperar i potenciar l'albergínia blanca.
L’albergínia blanca és una varietat que fins avui ha estat exclusiva dels petits horts, amb un sabor delicat i una textura melosa.

El seu gust és més suau que el de l’albergínia negra, però la seva conservació és més complicada perquè madura més ràpidament. El 90% del seu pes és aigua, i això provoca que el seu contingut energètic sigui molt baix. L’altre 10% conté hidrats de carboni, fibra, proteïnes i sals minerals. Es compara amb un foie sense greix.
Ara és la temporada d’aquesta hortalissa, i per aquest motiu, amb la coordinació de la Fundació Alícia, el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages i el Rebost del Bages (format pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Manresa), se l’ha volgut promocionar. Així, se n’ha portat a terme la replantació i la introducció als mercats i restaurants.

Aquesta varietat hortofructícola sempre havia format part del rebost dels bagencs i bagenques, però es va deixar de cultivar fa un segle. Fins ara s’ha aconseguit la producció de 600 plantes en un nucli urbà de Manresa, més concretament a la finca de Les Arnaules, situada a Viladordis.

Els seus punts de venda són la mateixa finca Les Arnaules de Viladordis, el mercat de Puigmercadal de Manresa, la Fira del Poal de Manresa, el mercat de Sant Vicenç de Castellet, el de Cardona i el d’Artés, l’agrobotiga Calderí de Navarcles i la botiga del Món Sant Benet. El seu preu és d’1,50 € /kg. A banda de l’hortalissa en el seu estat natural, s’estan elaborant altres productes com melmelades i patés en què l’albergínia blanca hi té tot el protagonisme.

* Receptes i restaurants amb carta d'albergínia blanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada