dimecres, 16 de desembre del 2020

PEL·LíCULA: Cançó per tu.



* Película sencera: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/pellicules/canco-per-a-tu/video/5843273/

* Tràiler: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/extres-canco-per-a-tu/video/5774965/

* Article "El cinèfil":https://elcinefil.cat/2019/04/21/canco-per-a-tu-musica-i-politica-als-anys-60/

* Nota de premsa: https://www.ccma.cat/premsa/tv3-estrena-canco-per-a-tu-una-historia-damor-damistat-de-nova-canco-i-de-reivindicacions-politiques-i-socials/nota-de-premsa/2917168/

Conceptes:

*Caputxinada: Nom amb què és coneguda l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona .

Celebrada al convent dels caputxins de Sarrià, a Barcelona, del 9 a l’11 de març de 1966, hi assistiren 450 representants d’estudiants, professors i intel·lectuals. El setge i posterior assalt policial al convent suscità un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana, que fou el germen de la Taula Rodona Democràtica de l’oposició catalana, i reforçà la incorporació a la lluita antifranquista d’importants sectors eclesiàstics (manifestació de capellans pels carrers de Barcelona, l’11 de maig) i professionals (fundació del Grup Democràtic de periodistes, a l’abril del mateix 1966).

*Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona: Organització constituïda en l’assemblea celebrada al convent dels caputxins de Sarrià el 9 de març de 1966, com a culminació de la lluita dels estudiants de Barcelona contra el SEU falangista i les Asociaciones Profesionales de Estudiantes, amb les quals el govern havia volgut substituir-lo.

Hi assistiren quatre-cents delegats dels estudiants i trenta-tres intel·lectuals i professors presidits per Jordi Rubió i Balaguer, i s’hi aprovaren els documents constitutius, entre ells el Manifest per una Universitat Democràtica. En ésser encerclats per la policia, els assistents romangueren tres dies al convent, enmig d’una àmplia solidaritat ciutadana. El SDEUB visqué dos anys sota una forta repressió governativa, judicial i acadèmica, protagonitzada aquesta pel rector F.García Valdecasas. Malgrat la coordinació assolida amb els moviments d’estudiants d’altres universitats d’Espanya que també havien romput amb el SEU i les APE, el Sindicat Democràtic desaparegué el 1968.*

3. Nova cançó: https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0046470.xml

4. Els Setze Jutges: 

Grup de cantants catalans fundat el 1961 per Miquel Porter i Moix, Remei Margarit i Josep M.Espinàs.

Es proposava d’impulsar el moviment de la Nova Cançó (cançó) i de reivindicar la normalització del català en el món de la música moderna. El nucli inicial s’anà ampliant amb nous cantants que es destacaven: Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, M.del Carme Girau, Martí Llauradó, Joan Ramon Bonet, M.Amèlia Pedrerol, Joan Manuel Serrat, M. del Mar Bonet, Rafael Subirachs i, finalment, Lluís Llach, que completà els setze. El cantant Raimon, a l’inici de la seva carrera artística, hi estigué també vinculat. Llurs actuacions conjuntes no condicionaren sinó que estimularen l’activitat individual dels membres del grup, alguns dels quals han assolit amb el temps una gran fama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada