divendres, 25 de juny del 2010

SORTIDES PROFESSIONALS DE LLENGUA I LITERATURA CATALANES.

Noves oportunitats laborals per als professionals en llengua i literatura catalana en els propers anys.

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, conjuntament amb la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana, posarà en marxa un seguit d’actuacions amb l’objectiu d’impulsar l’interès en els estudis de llengua i literatura catalana. El secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, junt amb el representant de la Coordinadora i director del Departament de Filologia Catalana de la UB, Albert Soler, ha presentat un pla de mesures que tenen pensat endegar per promoure l’interès en aquesta titulació. Segons la Coordinadora, el nombre de titulats hauria de créixer a l’entorn d’un 20%.

La necessitat d’incrementar el nombre d’estudiants en l’àmbit de la filologia catalana respon, doncs, a diversos factors. D’una banda, en els propers anys serà necessari un bon nombre de titulats en llengua catalana, superior al total que es forma actualment en les universitats del país, per tal de garantir el recanvi de la primera generació de professors de llengua i literatura catalanes als centres de secundària i l’atenció a les persones nouvingudes.

De l’altra, la Llei d’Acollida recentment aprovada al Parlament de Catalunya, pionera a l’Estat espanyol i al sud d’Europa, estableix per primera vegada el concepte jurídic de català com a llengua comuna. Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei, doncs, l’aprenentatge del català esdevé una eina clau per a la integració dels nouvinguts, atès que la Llei estipula que els immigrants hauran d’acreditar 135 hores de llengua catalana, que corresponen al nivell bàsic de coneixement, per assolir el certificat d’integració. Les previsions són que un 40% dels immigrants actuals s’acollirà al certificat d’integració, la qual cosa significa centenars de milers de persones que requeriran aquesta formació inicial de català.

En aquests moments, el Consorci per a la Normalització Lingüística atén prop de 130.000 alumnes en els cursos de català per a adults i amb la nova Llei d’acollida el nombre de peticions de cursos de català s’incrementarà. D’acord amb aquesta previsió, cal pensar que també augmentarà la demanda laboral de professionals en filologia catalana per poder cobrir les places de professorat de català durant els propers anys.

D’altra banda, els estudis de grau en filologia catalana ofereixen un ventall de sortides laborals molt variades, que no s’encaminen exclusivament cap al món acadèmic. Així, les demandes laborals en aquest àmbit van des de tasques d’assessorament lingüístic, feines diverses en el món editorial relacionades amb la llengua (edició, correcció, traducció, continguts en xarxa, materials didàctics, etc.), dinamització lingüística i gestió cultural, creació literària, creació publicitària, recerca i explotació de la recerca, correcció lingüística en els mitjans de comunicació, turisme cultural i identitari, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada