diumenge, 21 de febrer del 2010

BERNAT METGE. Lo somni (1399).




BERNAT METGE. Lo somni (1399). Completar amb les pàgs. 209-210 del llibre.

Escrita després d'haver abandonat la presó.

ARGUMENT ( 4 llibres, 4 parts ):

1ER. LLIBRE: Bernat Metge està tancat a la presó i rep en somnis la visita del rei Joan, mort feia poc temps. Inicien una discussió sobre la immortalitat de l'ànima ( Bernat Metge no hi creu i el rei, sí ). El rei argumenta que l'ànima fou creada per Déu i que és immortal i que es converteix en bé i en mal.

2N. LLIBRE: Bernat Metge fa 4 preguntes al rei:
a. Quina és la causa sobtada de la seva mort? El rei diu que ha mort per altres causes, per mostrar la innocència dels seus servidors.
b. On es troba el rei? El rei es troba al purgatori, purgant ( pagant ) la seva afició a la caça, a la música i a l'astrologia.
c. Per què se li ha aparegut a ell, a Bernat Metge? Déu li ha permés perquè la seva ànima no es condemnés.
d. Quins són els dos personatges que l'acompanyen? Al rei l'acompanyen 2 personatges de l'antinguitat clàssica i una munió d'animals. Els dos personatges que l'acompanyen són Orfeu ( músic ) i Tirèsies ( endeví ).

3R. LLIBRE: Tirèsies narra i blasma Bernat Metge per estimar una altra dona que no és la seva. Profereix violentament contra les dones.

4T. LLIBRE: Bernat Metge fa un elogi de les dones, lloa les dones famoses de l'antiguitat i les reines catalanes, però en fa una excepció: la Mare de Déu. Fa una invectiva contra els homes.

Fi del llibre: Bernat Metge es desperta i s'acaba el somni.


1 comentari:

  1. Penoso lo corto que es, por otro lado es lo mas largo que he encontrado.Gracias

    ResponElimina