dimarts, 3 d’agost de 2010

BANKSY: Gaudeix-lo!
Banksy (Bristol, Regne Unit, 1975) és un artista del carrer conegut a nivell mundial.
Els seus grafits fets amb plantilla (tècnica coneguda com pochoir) són molt coneguts a Londres, encara que ha fet algunes obres a d'altres ciutats com Los Angeles. S'esforça per mantenir el seu nom ocult, i els seus llibres els publica com a Robin Banksy. La premsa suposa que el seu nom real és semblant, però podria tractar-se d'una broma per la seua similitud amb l'expressió robing banks (robant bancs).
Empra tàctiques de comunicació-guerrilla i d'Adbusters per oferir una perspectiva diferent sobre temes polítics i econòmics. Amb aquest mètode sol modificar motius i fotografies conegudes. No obstant també ha acceptat encàrrecs per a obres benèfiques (per exemple, d'organitzacions com Greenpeace).
A més dels seus graffitis, ha penjat sense autorització obres seues en alguns museus. Tant en la Tate Modern de Londres, com el Museum of Modern Art, el Metropolitan Museum of Art, el Brooklyn Museum i l'American Museum of Natural History de Nova York, con en el Louvre, els quadres penjats passaren desapercebuts el 2005 entre la resta d'obres. El maig de 2005 fou trobada al British Museum una versió d'una pintura rupestre que mostrava caçadors amb carrets de la compra.
El setembre de 2006 modificà la portada d'un àlbum de Paris Hilton i va repartir 500 còpies de la falsificació entre diferents botigues de discos. Entre altres es mostrava la foto de Hilton amb un cap de gos. El CD contenia composicions pròpies de Banksy. El setembre del mateix any instal·la una escultura d'un presoner de Guantanamo en un parc d'atraccions de Disneyland.
Banksy ha editat llibres propis que contenen imatges dels seus treballs en diferents països, alguns quadres i comentats per ell.
Banksy va presentar la seva primera pel·lícula-documental al festival de Sundance i a la Berlinale de 2010. Es diu "Exit through the gift shop" i és un documental sobre la vida de l'home que enregistra en vídeo les accions del propi Banksy. La pel·lícula ha tingut una bona rebuda per part de la crítica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada