dissabte, 2 d’octubre del 2010

Resums de: Maria de França, "Lais."

***GUIGEMAR.

Guigemar és un dels lais en els quals l'autora s'anomena "Maria". Al pròleg d'aquest relat aclareix la doble intenció de la seva obra: donar justa lloança als que la mereixen, malgrat l'enveja dels rivals; i presentar les històries que estaven darrere d'algunes de les cançons més conegudes en aquella època.
Guigemar, fill d'un vassall del rei de Bretanya, és un cavaller savi i valent, però incapaç de sentir amor. Un dia, durant una cacera, fereix de mort a un petita femella de cérvol que, abans de morir, el maleeix amb una ferida que només es guarirà quan pateixi per l'amor d'una dona que a la vegada també l'estimi. Llavors, Guigemar vaga pel bosc, adolorit, fins que troba un elegant vaixell sense tripulació; hi puja, i el vaixell marxa sense que ell pugui fer res per evitar-ho. El vaixell el porta llavors a una terra en la qual un rei ha tancat a la seva dona a causa de la gelosia. La reina només rep les visites de la seva serventa, i d'un vell sacerdot. La reina i la criada guareixen la ferida del cavaller, i l'acullen a la seva presó daurada. Guigemar i la reina s'enamoren immediatament, però no saben si són corresposts; llavors la criada organitza una trobada entre tots dos, i quan es convencen de la realitat dels sentiments de l'altre, consumen el seu amor. Com a prova de fidelitat, la reina lliga un nus en la vestimenta del cavaller que només ella pot deixar anar sense trencar-la, i ell a canvi, li lliura un cinturó de castedat. Després d'un any i mig de felicitat, el rei descobreix l'engany i obliga a Guigemar a tornar al seu propi país, on és rebut com un heroi, tot i que ell només pot pensar en el seu amor llunyà. Mentrestant, el rei tanca a la presó, en una torre de marbre, a la reina. Després de dos anys de captivitat, ella segueix penant per Guigemar, i aconsegueix escapar-se de la torre. Quan pensa en llençar-se al mar, el mateix vaixell que va recollir a Guigemar la recull a ella també, i la porta a Bretanya, on és feta presonera per Lord Mériaduc, qui intenta violar-la, però no ho aconsegueix gràcies al seu cinturó de castedat. Més tard, Lord Mériaduc organitza unes justes, en les quals participa Guigemar. En comprendre que Guigemar i la reina captiva estan relacionats, Lord Mériaduc els reuneix, i la reina prova la seva identitat desfent el nus de la camisa de Guigemar. La reina li mostra llavors el seu cinturó de castedat, i li narra les seves tristes aventures. Mériaduc intenta recuperar llavors a la reina, però és derrotat i mort per Guigemar.

***EQUITAN.

Aquest lai sembla tenir una finalitat didàctica: als versos 307-310 la narradora diu que "Qui vulgui sentir un consell assenyat / pot beneficiar-se d'aquest exemple: / el que planeja el mal per a uns altres / pot veure com aquest malament es torna contra ells". L'amor descrit en aquesta història és irresponsable, perquè els amants es lliuren a la passió àdhuc sabent les conseqüències negatives; a més és una relació desequilibrada, i impedeix que el rei tingui descendència masculina, la qual cosa provoca inestabilitat social. Moralment, aquest amor és qüestionable perquè trenca els llaços de lleialtat (del rei amb el seu senescal, de la dona amb el marit).
Equitan, rei de Nanz, s'enamora de la bella esposa del seu senescal. Quan se li declara, ella es mostra incrèdula a causa de la desigualtat social entre elles. No obstant això, ell la convenç de la sinceritat dels seus sentiments, i inicien una relació. Els consellers del rei l'insisteixen que es casi i concebi descendència per heretar el tron. La dona també insisteix a dubtar del seu amor, i el rei li respon que es casaria amb ella de no ser pel senescal, el seu marit. Llavors ella concep la idea de matar al senescal mitjançant un bany d'aigua bullint. Un dia en què el rei i el senescal van de cacera, la parella decideix engegar el seu pla. Arriben a un refugi amb dues banyeres, i preparen el parany en una d'elles. No obstant això, són sorpresos pel senescal, que els troba junts al llit, i el rei intentant ocultar la seva nuesa cau en la banyera bullint, a la qual el senescal llança després a la seva dona també.

***FREIXE.

L'argument pot trobar-se en diverses variants, tant angleses com a escandinaves, encara que en aquestes versions la protagonista sol ser raptada pels pirates en comptes de ser abandonada voluntàriament per la seva mare. La idea que donar a llum a bessons està relacionat amb una infidelitat era comuna en aquella època. D'altra banda, la referència a arbres, i en concret a l'ametller, és un tema recurrent als lais de Maria de França. En aquest cas, l'oposició entre el freixe i l'ametller ha d'entendre's com una oposició entre esterilitat i fertilitat.
Freixe comença amb la història paral·lela de les noces de dos cavallers. La dona d'un d'ells dóna a llum a bessons, i en sentir-ho, l'altra dona declara que això significa que s'ha produït una infidelitat. El pare dels bessons, en sentir això, decideix tancar-la. L'altra dona, la calumniadora, dóna llavors a llum també a dues nenes bessones. Decidida a evitar la vergonya, la dona opta per matar a una de les dues nenes i negar la seva existència, però una de les seves criades s'ofereix a amagar-la. Després de lligar en el seu braç un brocat que representa el seu naixement noble, el bebè és abandonat sota un freixe al costat d'una abadia. El carreter la troba i la bateja com freixe i la lliura a les monges perquè l'eduquin. Freixe creix fins a convertir-se en una dona extraordinàriament bella, i un senyor anomenat Gurun s'enamora d'ella. Gurun fa una important donació a l'abadia per aconseguir visitar més fàcil i freqüentment a Freixe, a qui aconsegueix conquistar. Per por de ser descoberts per l'abadessa, Gurun convenç a Freixe per escapar, convertint-la en la seva concubina. No obstant això, els cavallers de Gurun li insisteixen perquè es casi amb una noble, i doni al seu poble descendència masculina. Li presenten a una bella i noble dona anomenada la Codre (en francès modern, *coudrier, "ametller") i la convencen que es casi amb ella. La mare de la Codre intenta inicialment apartar a Freixe de Gurun, però quan la coneix descobreix que és una bona noia i l'accepta. Mentre preparen juntes el llit per a la nit de noces dels nuvis, Freixe diposita el seu brocat sobre el llit, en un intent per fer-la encara més bonica. La mare de la Codre reconeix llavors aquest brocat, i que per tant Freixe és la germana bessona de la Codre, i la seva pròpia filla. Encara que el matrimoni entre la Codre i Gurun ja ha tingut lloc, l'anul·len l'endemà mateix. Freixe i Gurun es casen, la Codre troba un nou marit, i tots els personatges són feliços.

***BISCLAVRET.

Bisclavret, baró de Bretanya, desapareix tres dies per setmana sense que ningú sàpiga on s'amaga. Quan la seva dona li implora que li confessi el seu secret, ell li explica que és un home llop, i que amaga les seves robes dins una roca foradada per poder tornar a la seva forma humana. Quan el baró torna a anar-se'n, ella envia rera seu després a un cavaller enamorat d'ella perquè robi la roba de la seva home; quan aquest no torna d'una de les seves absències, la dona es casa amb el seu amant. Un any després, el rei, que era amic de Bisclavret, l'hi troba en forma de llop durant una cacera, i aquest li demana clemència besant els seus peus i cames. Quan recupera la seva forma humana, el rei queda admirat pel fenomen. Un dia, l'amant de la dona de Bisclavret visita el castell del rei, i el llop ho ataca feroçment; atès que el seu comportament era normalment pacífic, tots sospiten que el cavaller ha degut danyar a Bisclavret d'alguna manera en el passat. En una altra ocasió, el rei i Bisclavret es troben en el bosc amb la dona d'aquest últim, que l'ataca i li arrenca el nas. Un savi recorda llavors que aquesta és la dona de Bisclavret, que va desaparèixer; després d'interrogar a la dona sota tortura, ella confessa i retorna la roba robada; el llop recupera llavors la seva forma humana, el rei li retorna les seves terres, i mana a l'exili a la dona, els fills de la qual neixen des de llavors sense nas, com a càstig.

***LANVAL.

Lanval" és un dels *lais que s'inscriuen en la tradició artúrica. Aquest lai també està íntimament relacionat amb el relat anònim de Graelant, en el qual igualment apareix un fada que exigeix al seu amant que no reveli la seva veritable identitat. També inclou diverses referències a la història antiga; per exemple, en descriure l'opulència del fada, la compara amb la reina Semíramis o amb l'Emperador romà César August. La denúncia de Ginebra contra Lanval, per la seva banda, té el seu antecedent al Gènesi (39:7), en l'episodi en el qual la poderosa reina Putifar acusa falsament al patriarca José d'intentar seduir-la contra la seva voluntat.
Aquest poema és especialment conegut dins del conjunt dels Lais per diverses raons: l'extensa escena judicial ofereix un cert grau de comprensió de com podria funcionar el sistema legal de l'època. A més, és l'únic lai que descriu la cort del Rei Artur, amb referències a la Taula Rodona o a l'illa d'Àvalon. A diferència d'altres lais, en aquest només s'ofereix el punt de vista i les motivacions del cavaller que li dóna nom: la fada ni tan sols rep un nom, i no se'ns descriu la seva psicologia ni les seves intencions. En l'original, Ginebra acusa a Lanval obertament de ser homosexual, alguna cosa que en traduccions modernes s'ha suavitzat a "no tenir interès per les dones"; a més, Lanval és finalment rescatat per la seva poderosa i bella amant, la qual cosa inverteix els rols tradicionals, en els quals la dama és rescatada pel cavaller; per aquest motiu en algunes versions modernes fa que s'alteri el text indicant que *Lanval munta el cavall davant d'ella en l'escena final, en un intent per recuperar els papers tradicionals.
Narra la història d'un cavaller seduït per un fada, que satisfà de regals, i per qui aquest rebutja les proposicions de la Reina Ginebra. L'argument es complica per la promesa que Lanval fa de no revelar la identitat del seu amant. Davant Artur, Ginebra l'acusa d'humiliar-ho, i Artur, en un judici detalladament descrit, l'obliga a revelar el nom del seu amant. Malgrat haver trencat la seva promesa, la fada sembla justificar el comportament de Lanval, i accepta portar-ho amb ella a Àvalon.

***ELS DOS AMANTS.

Els Deus Amanz ("els dos amants") narra la història de dos amants a la comuna de Pîtres, a l'Alta Normandia.
Un rei vidu viu dedicat a cura de la seva filla, a la qual es resisteix a deixar marxar quan li arriba l'edat de trobar marit. Per això, repta als seus pretendents al fet que demostrin la seva vàlua portant-la fins a dalt d'una muntanya propera. Molts ho intenten, i fracassen. Quan la filla s'enamora d'un jove cavaller, ella li lliura una poció màgica que li permetrà renovar les seves energies i portar-la fins a dalt de la muntanya. No obstant això, quan arriba el moment, decideix intentar pujar-la sense emprar la poció; ho aconsegueix, però al cim es desploma d'esgotament i mor. Ella intenta reviure'l amb la poció, però és massa tard: ell ja està mort. Llavors, ella llança la poció i mor de pena. El lloc en el qual cau el vial amb la poció es transforma en un prat fèrtil d'herbes medicinals. Els súbdits del rei els enterren llavors als dos junts en una muntanya, a la qual bategen com "la muntanya dels dos amants".

***EL ROSSINYOL.

El Rossinyol tracta del romanç entre un cavaller i una dona casada. Com eren veïns sempre podien veure's i parlar-se però no consumar el seu amor perquè ella estava sempre vigilada. Una nit ella va sortir diverses vegades de l'alcova per veure el seu estimat. Quan el seu espòs es va irritar per això, la seva dona li va dir que sortia per sentir cantar al rossinyol. L'endemà, el marit desvetllat va manar buscar al rossinyol: va ser atrapat i ell el va assassinar i després ho va lliurar a la seva dona. Ella, trist a, doncs ja no tindria excusa per anar a veure el cavaller que estimava, el posa en una caixa i l'envia amb un patge al seu estimat. Aquest en rebre el paquet i després de les degudes explicacions, mana posar-lo en una caixa més preciosa.

***YONEC.

El senyor de Caerwent , un vell ric, es casa amb una dona jove i bella. Tem que ella li serà infidel, així que la tanca en una torre i li assigna la seva germana durant anys per veure-la una altra vegada. Quan passen els anys, es lamenta la seva situació i deixa de cuidar de si mateixa, per la qual cosa la seva bellesa s'esvaeix. Un dia, ella clama a Déu, desitjant que ella podria experimentar una aventura romàntica que ha escoltat en els contes de fades. De sobte, un ocell semblat a un "azor" fosc apareix a la seva finestra. L'ocell es transforma en un cavaller anomenat Muldumarec. Muldumarec declara el seu amor per ella i li revela que l'ha estimat des de lluny. La dona es nega els seus avanços tret que pugui provar que no va ser enviat pel diable per portar-la per mal camí. Muldumarec diu que ell és un cristià , i com a prova del mateixo, assumeix que la dona la forma i rep l'Eucaristia .
El cavaller arriba al costat de la finestra, de la mateixa manera que va aparèixer per primera vegada. La dona s'il·lumina amb el seu nou amor. Les altres persones de la família van començar a sospitar de la seva bellesa renovada i la va posar sota vigilància discreta. Quan el marit gelós s'assabenta del cavaller "canviaformes" envolta la finestra amb puntes de ferro. La propera vegada que arriba el cavaller està ferit de mort. Ell li diu a la dona que el seu fill no nascut, al que rep el nom de "*Yonec" creixerà per venjar les seves morts. El cavaller se'n va volant, i la dona es llança des de la finestra i segueix un rastre de sang a una ciutat de plata de llei. Després de passar per una successió d'habitacions, finalment troba el cavaller al seu llit de mort. Ell li dóna un anell màgic que farà que el seu espòs s'oblidi de la seva infidelitat. També li dóna l'espasa. A mesura que la dona fuig de la ciutat, sent les campanes doblegant per la mort del seu amant.
Com anuncia el presagi, la senyora dóna a llum a un nen, i l'anomena "*Yonec". Quan el nen ha crescut, viatgen a una abadia, on veuen una bella tomba. Demanen a l'abat de la tomba i ell els explica que es tracta de la tomba de Muldumarec. En aquest moment, la mare de Yonec li diu del seu veritable parentiu, i li dóna l'espasa del seu pare. Es desploma i mor. Yonec mata al seu padrastre amb l'espasa, per la qual cosa venja als seus pares reals. Enterra a la seva mare al costat del seu pare, i Yonec es converteix en el nou senyor de Caerwent.

***MILÓ.

Miló és el nom d’un cavaller que tingué un fill amb una dama sense estar casats. Per amagar el fet, el nen anà a criar-se amb la germana d’ell i li donaren un anell. El pare d’ella, sense saber res de la història, la casà amb un altre cavaller. Al llarg dels anys, però, els dos amants se seguiren comunicant per mitjà d’un cigne que els portava les cartes. Quan el noi es féu gran coincidí en un torneig amb el seu pare, Miló. El jove vencé el vell i aquest, veient-li l’anell el reconegué com el seu fill i li explicà la seva història. Poc després, el marit de la mare morí i Miló s’hi pogué casar.

***EL DISSORTAT.

El dissortat és el nom d’un dels quatre cavallers que estimaven una única dama. Aquesta havia decidit estimar-los a tots per igual, ja que no es podia decidir per cap d'ells en concret. En un torneig, tres dels quatre moriren i el quart quedà greument ferit. La dama va fer construir uns bells mausoleus per als difunts i prometé tenir cura del restant que havia quedat impotent.
Un dia ella li explica que vol composar un lai per explicar la trista història dels quatre cavallers i que li posaria el títol de Les quatre penes. El cavaller li demanà que es digués El dissortat atès que el pitjor de tot li ha passat a ell atès que l'havia de veure cada dia sense poder consumar el seu amor.

***EL LLIGABOSC.

A "El lligabosc" tenim la història de Tristà, enamorat d’Iseu, muller de Marc, el seu oncle. Aquest l'ha fet fora del país per les seves relacions amb ella. A l’exili sent que el rei vol fer una festa per la Pentecosta i pensa com pot retrobar-se amb Iseu. S’amaga al bosc per on pensa que podrà passar i, mitjançant un signe fet amb una branca, ella el troba i estan plegats una estona. Quan ella marxa li diu que farà els possibles per tal que el seu oncle el perdoni.

***ELIDUC.

Eliduc és el nom d’un cavaller que esdevé el favorit del rei. Els altres cavallers, gelosos, el difamen i Eliduc ha de marxar i deixar a la seva muller, Guildeluec, a càrrec de les seves propietats. Va prop d’Exeter on ajuda el seu rei i s’enamora de la seva filla, Guilliadon. El seu rei primer, però, el torna a cridar i, abans de marxa, li diu a Guilliadon que tornarà. Està un temps amb Guildeluec però decideix fugir, de nou, amb la seva amant. En plena fugida Guilliadon s’assabenta que Eliduc està casat i perd el coneixement del disgust.
Aquest la creu morta i la porta a una ermita però li vol construir una abadia. Eliduc torna amb Guildeluec i aquesta acaba descobrint el motiu de la seva pena i el fa seguir fins a la capella. Gràcies a uns animalons, descobreix un beuratge per fer ressuscitar els morts. Li dóna a Guilliadon i aquesta li explica tota la història. Tornen les dues en presència d’Eliduc i Guildeluec decideix fer-se abadessa de l’abadia fundada per Eliduc. Aquest viu amb Guilliadon fins que, al cap d’uns anys, els dos també passen a fer vida monàstica.

2 comentaris:

  1. Moltes gracies avore si aprobe gracies al teu resum :)

    ResponElimina
  2. Avore si aproves amb els resums i avore si gaudeixes llegint els Lais, que són meravellosos.

    ResponElimina