dimecres, 5 de gener de 2011

Manel Riu i Riu.

* Article extret de: regio7.cat, 4/172010.

Mor Manuel Riu i Riu, impulsor de l´arqueologia medieval a Europa.
Nascut a Manresa fa 81 anys, l'historiador i arqueòleg ha mort a Sant Llorenç de Morunys, d'on era fill adoptiu. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat
Va ser pioner a Europa en introduir l'arqueologia en l'estudi de la història medieval, va morir diumenge a la residència La Vall de Sant Llorenç de Morunys, on vivia des de feia un any. El funeral per Riu, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2003, tindrà lloc avui, a les 11 del matí, a l'església de la població de la vall de Lord.
Riu, que residia a Barcelona, tenia una estreta vinculació amb Sant Llorenç des de petit, per ser d'on descendia tant per part de pare com de mare. Hi va passar la guerra civil i gairebé totes les vacances. També tenia una especial relació amb Berga, on va fer el servei militar i d'on era la seva dona. Així, tant a la vall de Lord com al Berguedà va impulsar nombroses excavacions, que li van permetre reconstruir el trencaclosques de l'edat mitjana. En ambdós llocs va impulsar museus on conservar i donar a conèixer les troballes, i es va implicar en les entitats de divulgació històrica.
La tasca de Manuel Riu i Riu va ser reconeguda al mateix territori on la va desenvolupar. Fill adoptiu de Sant Llorenç, la població va dedicar-li un carrer el 2007. Jaume Adam, de l'Associació Cultural Vall de Lord, l'ha qualificat com "l'ànima" de l'associació i del museu que gestiona. Adam ha explicat que, juntament amb un grup de vilatans, l'any 1947 "va fundar el museu i el va anar desenvolupant incorporant-hi peces de donacions o de recerques pròpies".
El 2004, Riu va ser reconegut amb el premi Signum que atorga el Consell Comarcal del Solsonès. La presidenta del Centre d'Estudis Lacetans (CEL), Montse Creus, considera la mort de Manuel Riu com una "gran pèrdua". El medievalista, soci d'honor de l'entitat, formava part del consell assessor de la revista Oppidum.
També va rebre el premi Ciutat de Berga a la Cultura, el 2006. La berguedana Dolors Santandreu recorda que va decidir estudiar història medieval arran d'anar a una excavació amb Riu a Sant Sebastià del Sull, a Saldes. Més endavant, el catedràtic va dirigir la seva tesina i la seva tesi, totes dues sobre Berga: "era una persona molt entranyable. No feia soroll i, sense manar i sempre amb una educació exquisida, recomanava: 'podria mirar allò...'". Riu també col·laborava amb la revista berguedana L'Erol.

Col·lecció L'Oreneta, 8
SANT LLORENÇ DE MORUNYS
BREU RESUM HISTÒRIC DE LA VILA (DEL S.XVI AL S.XX)
Manuel Segret i Riu
Pròleg de Manuel Riu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada