"Llangorosament és l'intrús, l'amor inexplicable, que entre les closes illes del teu ventre espera un pas lleuger de nus pensaments llançats cap a un nou destí per encantar-los-hi?". Carles Riba.
divendres, 17 de setembre del 2010
La llibreria Ona tanca.
“Ona ja ha complert la seva labor, ara cal mirar el futur”, diu el propietari de la llibreria La històrica llibreria Ona de Barcelona, situada a la Gran Via 654, plega arrossegada per la crisi que afecta la distribuïdora L'Arc de Berà SA, Centre Difusor d'Edicions Catalanes, propietària del local. L'empresa deixarà d'operar a finals de setembre, tal com va anunciar ahir a aquest diari Jaume Ensesa, director general de l'empresa.
“El llibre en català ja s'ha normalitzat i ja no podem seguir fent de mecenes, ja que sempre ha estat una llibreria deficitària”, va comentar Ensesa. Segons el directiu, la llibreria Ona, fundada el 1962, “ja ha complert la seva labor i ha estat una eina important, però ara cal mirar el futur”.
Editors preocupats
La decisió de tancar L'Arc de Berà va transcendir a finals de la setmana passada coincidint amb la inauguració de la Setmana del Llibre en Català, i ha deixat una pila d'editors catalans amb l'ai al cor per saber què passarà ara amb la distribució dels seus llibres i què passarà amb les factures per cobrar.
“No volem fer cap suspensió de pagaments, sinó arribar a acords amb tothom i proposar fórmules perquè els editors no es vegin afectats”. Ensesa va explicar que els darrers anys han patit per la pèrdua de fons de llibre en català (sobretot els de Proa i Enciclopèdia Catalana, que van integrar-se a Grup 62 el 2008), una situació que s'ha agreujat per la crisi econòmica. “Veiem que l'objectiu de l'empresa, distribuir el llibre en català arreu dels Països Catalans, ja no és viable”. Els distribuïdors no s'han escapolit de la crisi i el descens del nombre de vendes ha “empobrit” directament el distribuïdor, que ha vist com les llibreries han comprat menys llibres i han retornat més estoc a les distribuïdores.
L'Arc de Berà, fundada el 1971, dóna servei a més de cent editorials petites i mitjanes entre les quals Pagès Editors, Cossetània, Viena Edicions, Editorial Barcino, Meteora, Arola Editors, i Dux i Dau, entre d'altres. Alguns d'aquests editors ja s'han aplegat en una comissió per analitzar la situació i trobar-hi alternatives. És el cas de Barcino. “Estem molt trasbalsats per aquesta notícia no només perquè L'Arc de Berà distribuïa els nostres llibres, sinó també perquè és una empresa referencial en el món del llibre en català”, comentava ahir Carles Duarte, president de la Fundació Lluís Carulla, propietària de Barcino. Tanmateix, Duarte va remarcar la voluntat clara dels editors de trobar solucions aviat.
Ernest Folch, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, va fer-se ressò ahir de la preocupació que afecta el sector: “La gran majoria d'editors tenen pagaments pendents per cobrar, però és massa aviat per saber l'abast del problema”.
Nou model
De la seva banda, Ensesa insisteix que es tracta de crear un nou model de distribuïdora separant les tres “potes” que fins ara gestionava l'empresa: la distribució, la comercialització i la facturació.
La primera “pota” quedaria garantida –als ulls d'Ensesa– per Arc Logi –una societat constituïda el 2006 per L'Arc de Berà (que ja no posseeix el 33% de les accions inicials)–, mentre que la segona i la tercera es resoldrien mitjançant la creació de dues empreses independents.
“Les distribuïdores convencionals són com una caixa tancada i cal un nou model de negoci amb més participació dels editors”.
Els editors, de la seva banda, valoren l'opció de crear una nova empresa adaptada a les necessitats actuals, un projecte que, de fet, ja tenien en ment des de fa temps alguns d'ells. La comissió es tornarà a reunir divendres per continuar analitzant la situació.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada